IstorijaObičajiSvadbeKićenje svatova u prošlosti i danas

Cvijetovi za kićenje slika 2

Kićenje svatova jedan je od najljepših običaja u našim krajevima. Kako je običaj da se kiti svadbeni salon , tako je običaj i da se kiti svaki gost koji dođe. Običaj kićenja svatova seže još u daleku prošlost. Nekada su se svatovi kitili ruzmarinom, vjerovalo se da će ih zaštiti od zlih sila. Za mladence ruzmarin je predstavljao vjernost i očuvanje braka. Danas su se običaji izmjenili, pa su ukrasima za kićenje i ruzmarinu dodati razni ukrasi i drugo cvijeće, a mogu da se vežu oko ruke, kače špendlama ili da budu samoljepljivi.

”Biti voljen i biti izabran u ljubav …to je najlješpše što ti se može dogoditi u životu!

Uloga kićenja svatova pripada neudatim djevojkama. Nekada su neudate djevojke na taj način pokazivale momcima da su spremne za udaju. Danas je kićenje povjereno samo djevojkama koje dolaze sa mladine strane. Običaj je da nakon kićenja svaki gost  djevojkama daruje novac.

Ovaj lijep i neobičan običaj uvodio  je svatove  u svadbenu ceremoniju. Iako se kroz prošlost  mijenjao, do danas je sa radošću očuvan u narodu.

 

logo-footer-valentin
logo CooperSped
logo-footer-goldencard
logo-footer-maskarada
logo-footer-studiohera
logo 5 Plus Bend

SVADBENI SALON VALENTIN

Svadbeni salon Valentin, Branka Popovića bb u Banjaluci nudi Vam kompletno organizovanje svih vrsta proslava. Hotelski smještaj, mladenačka soba, rent a car, parking, sala sa 450 mjesta, kompletan meni i muzika učiniće Vaše vjenčanje nezaboravnim

POZOVITE NAS

Phone WhatsApp Viber

©Copyright Svadbeni Salon VALENTIN 2019
Sva prava zaštićena
Product By mariolaWeb